Efter min sidste blog om dyrevelfærd, fik jeg nogle reaktioner,
blandt andet fra Ib, som foreslog mig at læse bogen Eating Animals af
Jonathan Safran Foer, og det har jeg så nu gjort!
Foer er filosof
fra Princeton, og har udgivet to romaner inden han i 2009 udgav den mere
dokumentariske bog Eating Animals. Når jeg siger mere dokumentarisk er
det fordi der også er mange personlige anekdoter i bogen, særlig
bedstemoren som var Holocaust survivor er nævnt mange gange, specielt
hendes særlige forhold til mad, antagelig som følge af sulten under
krigen.
Som jeg plejer når jeg har læst en relevant bog, følger
der en kort omtale her på bloggen. Selve bogen slutter på s 269 - og så
følger der et efterord og en meget langt kapitel med noter. Foer har
arbejdet på bogen i tre år - man kan ikke skrive en bog om et så stort
og alvorligt emne uden en hel masse research, interviews etcetera. Foer
tegner et dystert bilde af den industrialiserede kødproduktion i USA, en
opdrætsform som også efterhånden er spredt til næsten alle dele af
verden. Dyrene behandles grusomt hele vejen igennem i denne type
landbrug, det er bogens vigtigste budskab, og Foer er blevet en ivrig
fortaler for at vi som forbrugere tager stilling og lader være med at
købe animalske produkter fra konventionelt landbrug, det økologiske er
ikke nødvendigvis signifikant bedre set fra et dyreværns synspunkt. Foer
gennemgår både svine, kylling/kalkun, storfæ og fiskeproduktion. Hvis
man tænker at det at spise fisk er det mest skånsomme i forhold til
dyrene, må man tænke om igen i henhold til Foer -fisk er de dyr som
behandles aller værst, og de har et udvklet nervesystem og oplever
smerte. De dyr der udsættes for mindst lidelse relativt set er storfæ,
selv om bogens mest gruvækkende beskrivelser er netop fra behandlingen
af fæ under slagtningen, om hvordan det er ganske almindeligt at levende
bevidste køer bliver flået og får lemme kuttet af på
produktionslinjen...
Selv er Foer forlængst blevet vegetar eller
rettere veganer. Han er dog klar over at det ikke er realistisk at alle
bliver veganere, og han har faktisk selv indgået et slags partnerskab
med Frank fra bogen, der er den eneste bonde der opdrætter høns og
kalkun han har kunnet opdrive, der driver en virksomhed hvor fuglene
ikke udsættes for grader af tortur på et eller andet tidspunkt. Foer
støtter dermed udbredelsen af denne måde at producere dyr til
menneskeføde på.
Foer har besøgt og gengiver mange samtaler med
såkaldte "family farmers" -mindre produktionsenheder hvor dyrevelfærden
er, om ikke perfekt så i hvert fald radikalt bedre end på
"kødfabrikkerne" hvor dyr lemlestes i en grad der er nærmest
ubeskrivelig og uutholdelig bare at læse om. Hvis man endelig skal spise
kød, så er den eneste acceptable kilde til kød fra landbruget fra disse
mindre landbrug, er et af Foers budskaber. Foers mange forsøg på at få
tilladelse til at besøge factory farms lykkes ikke og til sidst allierer
han sig med en dyreværnsaktivist for at få førstehånds kendskab til
hvordan det egentlig ser ud, ved ulovlig indtrængen på en kyllingefarm.
Han taler også med en række folk i miljøet, fra myndigheder til
produktions- og slagterimedarbejdere.
De miljømæssige aspekter ved
moderne landbrug omtales også grundig undervejs, fra de lokale effekter
på mennesker og natur til de globale, samt spredningen af farlige vira
og bakterier.
Bogen er meget læsværdig og reklamen har ret når
den siger at dit forhold til det at spise dyr vil ikke være det samme
når du er færdig med den - selv har jeg ikke kunnet røre andet fra
dyreriget end nogle økologiske æg og en chat økomælk i kaffen så længe
jeg har været undervejs i Foers univers...
Som filosof kan Foer
selvfølgelig byde på kvalificerede argumenter når det gælder de etiske
aspekter i vores omgang med dyr, og det er det der er bogens tema, ikke
hvorvidt det er sundere for den enkelte at være vegetar eller kødspiser.
Til sidst vil jeg nævne at Foer beskriver amerikanske forhold - der er ingen dyreværnslovgivning i USA i modsætning til i Europa, hvilket gør at dyrene kan presses maksimalt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar