onsdag den 19. december 2012

Er lokalt produceret mad ikke altid bedst?

Vi har efterhånden fået at høre rigtig mange gange at hvis vi vil spise klimavenligt er det lokale fødevarer der gælder, Dette er en sandhed med modifikationer i følge Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF, det kommer nemlig helt an på produktionsmetoderne, som i mange tilfælde kan være energitunge i vores del af verden. Nu ved vi jo efterhånden at det ikke er nogen god ide at spise frugter der er dyrket i drivhuse udenom sæsonen. Tungt produktionsudstyr er også en klimafaktor. Lowtech produktion i et udviklingsland kan give en vare mindre klimaaftryk end en high tech produceret tilsvarende vare fra et i-land, på trods af transporten.
Transportdelen udgør gennemsnitlig mindre end 10% af det totale klimaaftryk for en fødevare, hoveddelen er dyrkning og tilberedning. Hos forbrugeren er lang og energikrævende tilberedning en væsentlig faktor, samt spild af mad som jeg har skrevet om tidligere.

Gitte Seeberg mener certificeringsordninger som Fairtrade og MSC for bæredygtig produceret fisk er vejen frem.

Raw food produceret i egen have er nok det sikreste;-)

Les Gitte Seebergs artikel i Information:
http://www.information.dk/320290
pudsig karriereskift forresten fra LA til WWF

Ingen kommentarer:

Send en kommentar