mandag den 5. marts 2012

Anima - en ung dyrevernsforening - er økokød OK?

Der findes flere nyere dyreværnsorganisationer i Danmark, der primært tiltrækker yngre mennesker. En af dem er Anima, der særligt fokuserer på dyr i Landbruget og pelsproduktion, men også forsøgdsdyr. Anima har haft stor success med nogle af sine kampagner, de fik blandt andet gennemført et forbud mod import af hunde og kattespels i 2006. Organisationer som Anima har flere handlemuligheder for mere kreative kampagner, som en mere konventionel organisation som Dyrenes Beskyttelse nok vil holde sig fra, være sig oplysningskampagner, opfordring til boykot eller kampagner rettet mod det politiske systerm. De lægger dog afstand til de mere militaristiske aktionsforme som Dyrenes Beskyttelsesfront repræsenterer.
En væsentlig forskel fra Dyrenes Beskyttelse  er også at Anima anbefaler at man ikke spiser kød eller andet fra dyrene, måske med undtag af æg fra nogle høns i haven..

Jeg har haft en snak med Anima om kødspisning, for at høre deres syn på økologisk kød, som jeg, om ikke har promoveret, så i hvert fald anbefalet her på bloggen fremfor det konventionelle industrikød, af mange grunde.

Her er hvad der kom ud af det, svar fra Anima :

-Dyr der opdrættes under forhold som økologisk/fritgående etc. har det naturligvis bedre, end dyr opdrættet i intensive landbrug. Spørgsmålet om dyrenes forhold er gode nok vil afhænge af øjnene der ser.

-Meget ofte bliver forholdene dog præsenteret som værende bedre, end det egentlig er tilfældet. På side 11 i denne folder er der en række eksempler. F.eks. er udearealerne generelt mindre end folk forventer. Mange bliver også overrasket over, at frilandsgrise kun er på friland i nogle uger, hvorefter de sættes i en stald (kun søerne er altid ude) eller slagtekyllinger der på visse tidspunkter af året heller ikke kommer ud.  http://anima.dk/mediecenter/publikationer/andre-publikationer/du-kan-stoppe-dyremishandling

-I praksis viste det veterinære rejseholds velfærdskontrol i 2011, at der er mange problemer med dyrevelfærd i økologiske produktioner, også selvom landmændene ikke altid selv kan se det.
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/09/23/122927.htm
http://www.okologi.dk/baeredygtigt-forbrug/aktuelt-om-oekologi/oeko-nyheder/2011/nov/landmaend-skal-have-hjaelp-naar-kontrollen-moeder-op.aspx

-Endeligt er de problemer der er ang. transport og slagtning jo de samme for dyr uanset, hvilke forhold dyrene tidligere har været opdrættet under.

-Hvad der er ok må enhver jo gøre op med sig selv. Men vi anbefaler ikke animalske produkter, fordi der er de ovenstående problemer. I steder promoverer vi et vegetarisk alternativ.
 
-Vores holdning er mest af alt den, at det er vigtigt, at folk gør noget. Alle skridt der hjælper dyr er gode uanset om det er at spise mindre kød eller at blive veganer. Det bedste for dyrene er sidstnævnte løsning. Omvendt er der sikkert også situationer, hvor folk f.eks. har et par høns i deres baghave og der ikke er en dyreetisk grund til ikke at spise deres æg. Man må altid tænke på om det man gør skader dyrene, for det handler om deres lidelse og ikke om dogmer. Men som tommelfingerregel, så må man sige, at jo færre animalske fødevarer der bliver forbrugt desto bedre er det for dyrene. Men ethvert skridt i den retning er også værdifuldt., da det begrænser efterspørgslen og dermed betyder færre dyr, der lever under dårlige forhold.

-Folk der mener produktion af økologisk kød, mælk og æg kan løse de problemer vi i dag har bør også huske på, at det vil kræve markarealer, der simpelthen ikke findes. I takt med at der bliver stadig flere mennesker på jorden bliver problemet kun større. Så sværger man til økologi bør man samtidig være indstillet på et kraftigt reduceret kødforbrug. Det var noget alle burde sige højt, for så længe folk spiser meget kød, så vil der være mange dyr i industrilandbrug.


Tak for svar på mine spørgsmål!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar