onsdag den 22. februar 2012

Økologisk eller konventionelt produceret svin og kylling?

Selv om man kunne høre i TV-avisen i går at de danske økologiske grise er efterspurgte i udlandet, var det kun 90,000 af de 20 millioner grise der blev slagtet i Danmark i 2011 der var økologiske, dva ca 0,4%. Der er væsentlige forskelle både for miljøet, den enkelte forbruger og ikke mindst dyrene mellem de forskellige produktionsmetoder, hvor man skiller mellem konventionelt landbrug, eller måske bedre at kalde det industrielt, hvor dyrene er indespærret hele året på meget lidt plads, økologisk landbrug og frilandsproduktion. De to sidstnævnte har mere plads til dyrene inden døre og adgang til udendørsareal hele eller store dele af året.

Økologisk landsforening har udgivet foldere om produktion af økologisk kød og æg, blandt andet kyllinge- og svineproduktiion. Til information kommer her i tabelform de vigtigste forskelle mellem økologisk og konventionel produktion, taget fra de nævnte foldere. Hvis man studerer informationen i tabellerne vil man se at økologiske og frilandsdyr har det meget bedre end dyr i det konventionelle landbrug der er spærret inde med meget få muligheder til at bevæge sig, med høj dødelighed og mange sygdomme og skader.

Økologisk vs konventionel svineproduktion



 

Nu skal man ikke opfatte dette indlæg som om jeg er blevet fortaler for at spise kød så længe det bare er økologisk. Jeg mener fortsat at den ultimative dyrevelfærd er at lade vær med at spise dyrene. En økologisk smågris må for eksempel kastreres uden bedøvelse, En relativt ubehagelig oplevelse.. En høne i økologisk ægproduktion må derimod ikke få trimmet næbbet, en process hvor ca 1/3 af næbbet brændes af på unge kyllinger for at forhindre at hønsene hakker på hinanden. En slagtekylling får leve i 40-80 dage; en høne har en naturlig levetid på ca. 10 år. En slagtegris får leve i ca 6 måneder - den naturlige levealder for en gris er ca 20 år. Det vil jeg kalde en væsentlig forringelse af livsbetingelserne. Hvad nu enten det er økologisk eller ej.

For mere udfyldende oplysninger henvises til fødevareministeriets hjemmeside.
Der er information om alle regler vedrørende kødproduktion. Se for eksempel dette link for en opsummering af reglerne for kvæg:
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Forbruger/Fakta_om_koed_fra_koer_og_kalve/Sider/Fakta_om_koed_fra_koer_og_kalve.aspx
Som det fremgår af hjemmesiden er dyrevelfærden for kvæg aller bedst for fritgående dyr, bedre end for de økologiske, men disse dyr må desværre få gensplejset og ikke-økologisk foder.

3 kommentarer: