mandag den 27. februar 2012

Slagtekyllinger har de dårliste udsigter af alle landbrugsdyr.

Indenfor EU arbejdes der for at bedre velfærden for dyrene, for eksempel de bedrede forhold for burhøns som jeg lige har blogget om, det kommende forbud mod fiksering (fastspænding) af søer, og den forbrugerdrevne succes for den økologiske mælk. Disse fremskridt er dog stærkt bundet op af markedsøkonomiske hensyn.
Af denne grund er der dystre udsigter for de millioner af slagtekyllinger der vokser op under stærkt kritisable forhold. Alternativet, frilandskyllingen eller den økologiske kylling koster nemlig 100-300% mere.
Og af sundhedsmæssige og klimamæssige årsager promoveres kyllingekød fremfor svin og oksekød, noget som har ført til stærkt stigende forbrug af kyllingekød, pt ca 22 kg per år per person.

Der er imidlertid absolut ingenting der tyder på at et vegetarisk kosthold er dårligere for helbredet end at spise kød! Hvis man ofrer dyrenes sundhed og velfærd en tanke er det sidste man skulle spise netop kylling.
Så sundheden er ingen undskyldning. Sagen er vel nærmere at vi kan lide at spise kød, spørgsmålet er om vi kan lide det så meget at vi er villige til at ofre ethvert etisk acceptabelt standpunkt af den grund.
Igen efterlyser jeg det etiske aspekt hos landets fremmeste indenfor ernæring! Både dyreetik og miljøetik. Det kan i øvrigt lade sig gøre at købe kød fra frilandsdyr og økologiske besætninger i Danmark!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar